Kamera Güvenlik Sistemleri
Analog CCTV: Bu sistem sabit, ya da hareketli kameralar, sistem kontrol ünitesi, switch, kayıt cihazı (DVR), izleme yazılımı ve monitörden oluşabilmektedir. Sabit ya da hareketli kameralar ile çekilen görüntü UTP kablolar üzerinden kayıt cihazına (DVR) iletilir. Kayıt cihazı bu görüntüleri dijitale çevirip yüksek kalitede saklar. Günümüzde gelişmiş kayıt cihazları, dijitale dönüştürdükleri görüntüleri IP üzerinden ağa sunarak uzaktan izlemeye imkan tanıyabilmektedir.
IP CCTV: Bu sistem, IP kameralar, IP Encoder ile Decoder, izleme ve kayıt yazılımı ile Ağ Video Kaydedicisinden (NVR) oluşmaktadır. IP kameralardan gelen görüntü, ağ kayıt cihazına (NVR) iletilir. NVR, gelen dijital görüntüyü saklar. IP CCTV sisteminde, görüntü uzak bir lokasyondan izlenebileceği gibi sistemden bağımsız uzak bir yerde de kayıt altına alınabilmektedir.
Hyribd CCTV: Bu sistem, Analog CCTV ve IP CCTV sistemi teknolojilerinin birleşmesi olarak kabul edilebilmektedir. Hyribd CCTV sistemi, genel olarak analog kameralar, IP kameralar, izleme yazılımı ve gelen görüntüyü kayıt altına alan Hyribd DVR cihazından oluşmaktadır. Günümüzde Hybrid kayıt cihazları görüntüyü VGA/HD 720p/HD 1080p çözünürlükte kayıt altına alabilmektedir.
Kullanım Alanları
Daha çok güvenlik amaçlı kullanılan sistemin en çok kamu kurumlarında, bankalarda, büyük fabrikalarda, hastaneler ve mağazalarda kullanılabilmektedir. Kullanım alanlarını sınırlandırmak pek doğru olmaz. Çünkü, güvenliğinizi gerektiren her alanda kullanabilirsiniz. Örneğin; evinizde, çocuklarınızın bakıcılarını kontrol etmek amacıyla bile kullanabilirsiniz. Ya da büyük bir bahçeniz var, güvenlik ve kontrol amaçlı kullanabilirsiniz. Bu sayede birçok işlenebilecek suçlar için de fazlasıyla caydırıcı özelliğe sahip. Son zamanlarda CCTV sistemleri eğitim amaçlı da kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz.
⇒ Şehir izleme sistemlerinde kullanılır. Bu sistem günümüz de “Mobese” diye bilinmektedir.Mobese sistemlerin de yüzlerce kamera bulunabilmektedir. Böylelikle köprü, yol ve kavşaklarda trafik durumunu izleyip, kayıt altına alabiliriz.
⇒ İşverenlerin işyerlerini,çalışma ortamını ve çalışanlarını izleyebilmesi,
⇒ Gizli kamera olarak kullanılması,
⇒ Tiyatro, stadyum, konser alanı gibi alanlarda gösterinin herkes tarafından izlenilebilmesi için kullanılır,
⇒ Infrared aydınlatma il karanlıkta insan gözünün görmediği görüntü yakalayabilmesinden dolayı kullanılır.